2010. április 29., csütörtök

Egy kis piaci vélemény

Annak idején, amikor a szakmát tanultam azért hagytam abba, mert akkora volt a kínai és egyéb keleti felhozatal és olyan alacsony az áruk, hogy avval versenyezni a legtöbb esetben lehetetlen volt. Persze akkor nem volt Meska, magyar termékre törekvés és annyi áru- és személyi hitel, mint most. Rengetegen mentek tönkre ebbe a "kínai" invázióba. Óriássá nőtte ki magát.
Perze itt lehet utálatoskodni, szídni ezt, meg azt, de ha őszinték vagyunk, akkor csak mi tehetünk róla, hiszen hagyjuk! Áruljuk, vesszük, hordjuk, esszük, pedig nagyon messze van (minden értelemben) Kína és mégis kedvezőbb a pénztárcának, mint a magyar.
Jó, hogy egyre többen vannak az alkotókedvű internetes asszonykák, akik egy kicsikét dolgoznak ez ellen és egyre többen a vásárlók közül, akik a magyar terméket részesítik előnyben. És hogy miért nem tartom jó ötletnek a "belső vitákat"? Mert a saját harcunkban, magunkat gyengítjük.
Annyira mindegy, hogy ki kit másol itthon, addig, amíg mind a kettőt megveszik: mert nem mennek el kínaiba vásárolni, hanem inkább tőlünk vásárolnak. Majd amikor már egyértelmű lesz, hogy mindenki "sajátjától" vásárol: lehet versenyezni a trevekkel, a másolások ellen.
Addig is dolgozzunk együtt, hogy kiérdemeljük a vevőinket.
És egy másik aspektusa a dolognak: ha a textiltervezők és textilgyárak egy "kicsit" hatékonyabbak lennének, a mi oldalunk is olcsóbb és színesebb lenne....
Persze ez csak az én meglátásom!

Ja! Szervezi már valaki a Budapesti Blogos találkozót?

11 megjegyzés:

Shushanna írta...

Azt gondolom, akkor egyformán beszélünk...:)
Csak tudnám, hogyan kellene elkezdeni...Gondolkodom rajta...:)

Monaline írta...

Teljesen egyetértek az írásoddal!Nekem is folyamatosan azon jár az eszem,hogy lehetne a hazai alkotókat és a termékeiket népszerűsíteni,felkarolni.Szerintem jót tenne,ha egyre több helyen lenne rendszeres kézműves vásár.Nálunk néha-néha van,de úgy érzem a rendszeresség meghozná a gyümölcsét.

Budai Detti írta...

Óh jah, rendszeresség: http://www.gouba.hu/ REndszeres és jópofa! Majd írok még róla!
Shushanna! Beszélni, beszélni és nem hallgatni! Jó lesz ha lesz a találkozó! Lehet, hog okosabbak leszünk egymástól!

Monaline írta...

Köszönöm az oldalt!:) Remélem egyre több ilyen lehetőség lesz szerte az országban.

LARION írta...

YES........

KisMesterek írta...

Nekem az ékszerek területén végletesen sok gondot okozott és okoz a Távol-keletről beözönlő filléres, rossz minőségű, de látványos árudömping, mégis vétkezem: csak a kínai boltban találtam a gyerekeim fenekére illő mini méretű fehérneműt :-(

Lonci (Győr) írta...

A másolásról annyit, hogy én azt mondtam és mondom most is, aki olyan minőségben el tudja a filc állatkáimat készíteni mint amilyen minőséget megkíván, akkor próbálja meg:-))) Eladni itthon annyiért, amennyit ér, ma még úgysem lehet.
Sajnos a textilgyárak már nem hatékonyak, amikor már csak néhány van kis országunkban, sajnos:-(((

Bea írta...

Én is egyet értek ezzel a gondolatmenettel.

F.Gina írta...

Már Hokata oldalán az első kommentek között megbeszéltük, hogy szervezem :)) Augusztus vége-szeptember eleje előreláthatólag. Csak kérek picike türelmet, hogy lemenjen a május 8-i kávé, aztán ráállok ezerrel :)) És ha jönnél 8-án, akkor összedughatnánk a fejünket !

Névtelen írta...

A bejegyzésedből inkább csak sejtem, hogy a MESKÁN megjelenő alkotók közötti másolásból eredő belső vitákra utalsz?
Az ilyen típusu sárdobálás valóban senkinek sem tesz jót, arról nem is beszélve, hogy ez egy abszolút parttalan vita. Lehetne az érveket pro és kontra napestig sorolni...
Ugyan nem írok, de rendszeresen ovasok-látogatok blogokat. Hazaiakat és külföldieket is.
Csak zárójelben és cinikusan jegyzem meg, hogy a MESKÁN megjelenő alkotások igen sokszor idéznek vagy másolnak külföldi alkotókat. Azt lehet? :-)

Budai Detti írta...

Hát erről a másolásról már én is írtam nagyon sok helyre sok dolgot, de nekem az a véleményem (még mindig), hogy olyan nagyon sok dolgot lát az ember nap, mint nap ilyen-olyan oldalakon, hogy legtöbb esetben képtelenség visszavezetni, hogy kié is volt az eredeti ötlet. Megaztán alakulnak is az ötletek... Formálódnak.
És van a másik másolás: amikor direktbe, csakazértis olyat készít a másoló, mint amit egy sikeres alkotónál látott: na ehhez nem fűzök kommentet, de ebben az esetben a másoló kiindulhat abból, amit az előbb írtam. Ő is csak látta valahol... Ez örök téma marad szerintem.
És még egy gondolat: közel 8 (?) milliárdan élünk a földön, és mind emberből vagyunk. Hát hogy a fenébe ne hasonlítanánk egymáshoz? ergo-hasonlóakat is álmodunk meg+ nem lehet mindenki egyéniség és egyedi. Ők mit csináljanak? (Sztem nem is baj, ha az ilyen másolók erősítik az egyéniségeket! - mert a másolás egy visszajelzés, hogy tetszetős a dolog!)