2009. december 7., hétfő

Volt nálunk a Mikulás!
Nem is egyszer, ugyanis volt bölcsis Mikulás, volt Apa-céges Mikulás, Nagyi Mikulás, itthoni Mikulás és Papa Mikulás. Amikor az elején összeállt a fejemben, hogy ez, hogy is néz majd ki, kicsit megijedtem..... Hogyan fogom én elmagyarázni a Grétámnak, hogy igazából csak egy Mikulás létezik, aki MINDENKIHEZ bemegy?
Mivel nálunk már nagy volt a felkészülés, reméltem, hogy akkora élményben lesz része a kicsi lánynak, hogy nem lesz a végén csalódott. Nem lett, mivel az egész hétvége erről szólt, és még annak ellenére, hogy pénteken találkozott személyesen a Mikulással a bölcsiben, nagy volt az öröm, amikor itthon reggel meglátta a teli csizmát.
Szombaton együtt pucoltuk ki a cipőcskéket, és készítettük ki őket a teraszhoz. Hajnalban, amikor elkezdett ébredezni Gréta, kopogott az ablakon a Mikulás (anya segítségével......). 1 perccel később hallom, hogy Gréta kiabálja Apának, hogy: Júúúúúúj, meg Mikuláááááás! Nyílik az ajtó, kijön Gréta és megáll:



A meglepetéstől leesett az álla. Egy picit még gondolkodott, aztán alig mert a csomagokhoz nyúlni, holott volt ott minden.... Kapott csoki Mikulást, sok csokit, kicsipónit babával, mesekönyvet, és egy már korábban mutatott faragott Mikulást. Virgács nem volt, mert Gréta nem volt rossz, csak a benne élő kisördög!
És komolyan mondom: 3 hónap várakozása Beteljesült és az én lányomat boldoggá tette a Mikulás!
A másik komoly félelmem az volt, hogy hogyan mondom el neki, hogy a nagyszakállú évent csak egyszer jön, aztán hazamegy Lappföldre és pihen. Egyszer elmeséltem neki és legközelebb már ő szólt rám, hogy a Mikulás már "Hazament"!



És a továbbiakról:
A helyzet az, hogy nem vagyunk vallásosak, annak ellenére, hogy nálam régebben szóba jött, hogy teológiát fogok tanulni. Nem is beszélünk vallással kapcsolatos dolgokról, többszörösen is kerüljük a témát! Erre megyek a bölcsibe, hallom, hogy a gyerekeknek a Jézuskáról mesél a gondozónéni. Elgondolkodtam, hogy akkor ez nálunk, hogy is lesz...... Nálam gyerekkoromban a Jézuska személye elég erősen jelen volt, templomban ünnepeltük a karácsonyt, a férjem viszont a Télapót várta és nem is tudott más lehetőségekről.
A mostani állás szerint a Jézuska fog hozzánk jönni (hiszen a többiekhez is ő megy), és teljesen a klasszikus karácsonyt szeretnénk tartani: már mondtam is Grétának, hogy milyen jó lesz. És annak ellenére, hogy Mi nem tartozunk az egyházakhoz, szeretném ha Gréta maga döntené majd el, hogy miben és miképp hisz. (Persze nem most....) Mindenesetre megkérdezte, hogy a Jézuska is a Lappföldön lakik a Mikulással?

1 megjegyzés:

bruercsi írta...

A télapó alkalma, ahol gyerek van egész más értelmezést kap! :)