2008. november 20., csütörtök

Nagy a készülődés nálunk! Már nagyon várjuk a Karácsonyt, de most egy kicsit másképpen, mint eddig! Tudatosan!
Eddig csak úgy durr-bele-bumm, utolsó pillanatban készítettünk és vettünk dolgokat, de ez idén másképpen lesz, Gréta miatt. Csak egy pici bökkenő van: Nem igazán tudjuk, hogy mitől lesz Karácsony, olyan Karácsonyos!
Mi nem vagyunk vallásosak (legalábbis MÁR!). Régen amíg gyerek és tini voltam, elmentün és előadást tartottunk a Templomban, majd együtt hazamentünk a családdal és megettük azt a kaját, amit anya 3 napig főzőtt. Mivel sokan voltunk, a sok mosogatás miatt a szülők eltűntek és minden olyan lett, mint egy átlagos nap. (Egy picivel több sütivel......)
Aztán Petivel már nem tartottunk Karácsonyt, csak egy fánk volt.
Így most az lenne a kérdésem, hogy milyen szokásokat ismertek, amik egy vallástalan számára is használhatóak és igazán Ünnepivé teszi ezt, a családok számára egyedi ünnepet?
Minden érdekel: recept (hal nélkül!), szokások, énekek....stb.
Gondoltam arra, hogy ez lehetne egy mindenki blogján megjelenő valami, mint a PIF, vagy a Gyerekkorom. Jelölni nem kellene!
Mit szóltok az ötlethez?

3 megjegyzés:

Kicsoda írta...

Szerintem jo otlet!
En tavaly kezdtem a fiukkal (most 2,5 es 4,5) Adventezni. A szo szoros ertelmeben varakozni. Nem kell a gyerekeknek `elmagyarazni` semmit, egyszeruen csak csinalni veluk:-)
Szoval http://www.flickr.com/photos/kicsoda/2081208670/ itt a kep, hogy milyen volt es kb hogy mukodik.
Nalunk pl Karacsony estere szigpruan minimalis ajandek jut a gyerekeknek, en nem akarom, hogy Karacsony= belefulladunk a szemetbe unnep legyen. Igy pl egy jatekot, amit meg akartunk nekik venni most adtuk oda.
Az angyalokhoz nem kell vallas, es abban ugyis hisznek a gyerekek, szoval a fat o disziti.

Abile írta...

Nálunk is működik az "Adventezés", igaz már csak a kislányommal. Ebben az időszakban döntjük el, hogy milyen színű lesz idén a Karácsony, ehhez készülnek a díszek a fára és a lakásba. A fa díszítése nálunk együtt zajlik a gyerkőcökkel, közben énekelünk - ami eszünkbe jut :o). Ebben az a legjobb, hogy ilyenkor végre együtt a család, nyugodtan, ráérősen, egymásra figyelve, mert ez ritka kincs nálunk a hétköznapokban. :o(

Amaranta írta...

Szia! Mi is Adventezün! Nézz be a blogomba, oda feltettem egy "Adventi menetrendet", szemezgess belőle, vagy találd ki a magatokét. A receptek és a többi, pedig szerintem az legyen, amit a legjobban szeret mindenki. Attól különleges, hogy finom. Ünnepi teríték és a legegyszerűbb étel is ünnepi. Nálunk elmaradhatatlan 24-én délben a mákos bobájka :-)