2011. február 26., szombat

Anyagokról

Sokan kerestek meg levélben, személyesen, fb-on, hogy segítsek az anyagrendelésben: mit honnan, hogyan, mikor....stb.
(Gondoltam itt is leíróm, mert nem titok!)
Egyszer már írtam erről, most ezt ki is raktam az oldalsávba. De amit ott leírtam, az nem nagyon változott az elmúlt 2 évben... Továbbra is hasznos lehet, így most inkább az anyagokról írnék.
Most a pamut anyagokról...


Kezdem az elején:
El kell dönteni, hogy mihez keresünk anyagot. Foltvarráshoz, vagy ruhavarráshoz, lakásdekoráláshoz?
Foltvarráshoz a legegyszerűbb anyagot keresni: Attól függően, hogy mennyire vagyunk nyitottak és ügyesek- mindent lehet használni. Persze a legtöbben (és ez a klasszikus foltvarrás legjellemzőbbje) 100%-os pamutvásznat használnak, ami közepes szilárdságú. MInt már írtam az amerikai pamutvásznak avatottak, ügyesen színezettek, de pl. most találkoztam olyannal ami a leírás ellenére engedte a színét. (Meg is lepődtem rendesen...)
Tapasztalati úton mondom, hogy kb. így néz ki minőségben a sorrend (véleményem szerint):
  1. Moda (Chez Moi, Momo, Sendy Gervais, ....és még sokan mások )
  2. Michael Miller: Patty Joung, Sendy Henderson, Pillow and Maxfield, Laura Gunn....stb
  3. Riley Blake: Lila Tueller, Marcia Cornell, Jen Allison
  4. Willmington Prints
  5. Alexander Henry
És a két legkeresettebb: Kaffe Fasseth és Amy Buttler. Ők ketten elképesztőek. Nem csak az anyagtervezés, de az üzleti modell és a sokrétűség is nagyon jó, abban amit csinálnak.
Amy Buttler és Patty Young gyártatnak hurkolt, vízlepergető és kemény vászon árut is.

Ami még nagyszám, az a japán anyagok listája. Itt két féle anyagcsoportot emelnék ki:A pamutanyagokat és a len anyagokat.
Ezek is avatottak, de a tiszta lennel óvatosan és okosan kell bánni. Jobb a kevertet vásárolni (50% len, 50% pamut), mert könnyebb vele dolgozni, nem deformálódik olyan nagyon.
Ezek az anyagok nagyon drágák, 1 yard 15-20 dollár is lehet. Ezen nem kell meglepődni, ilyen a piac.
És akkor itt most egy kis okosság, hogy miért ilyen nagyon drágák a textilek.
Először is vegyük alapul a pamutot. Nem volt ez mindig ilyen drága, de 60-as évektől kezdve egyre nagyobb teret kaptak a szintetikus anyagok, mivel könnyebb kezelni, jobban alkalmazkodik, olcsóbb, és akárhogyan is nézzük még a pamuton is javít a megfelelő keveréssel.
Tehát a nagy Pamuttermesztő országok kereslete megcsappant- néhol be is halt. Ez ment így a 90-es évek közepéig, végéig. Igen ám, de Kína nagyon okos volt és hamar felismerte, hogy a pamut (textil) piac jó piac: zsupsz, felvásárolt mindent. Olyan szerződéseket kötött, hogy nagyjából a világ nyers pamut készletének 90%- át veszik meg!!!
A maradék 10 az, amit megveszünk a németektől, amerikaiaktól, törököktől, indiaiaktól.
Így talán már érthető az is, hogy miért Kínából jön a legtöbb ruházat, még akkor is, ha az egy giga drága márka.

Szóval textil téren Kína nyer. De pl. van a gyapjú, ami nem tartozik nagyon rájuk. Ebben pl. az angolok a jók.
Itt Magyarországon nagyon kaotikus a helyzet. A nagy privatizálások, gyár felvásárlások és a kínai áru betörésével egyre szűkült a kereslet a magyar textilre (aminél meg kell jegyeznünk, hogy jó minőségű volt és keresett). A magyar gyártók igényesek és felkészültek voltak. Ennek vége már rég: megvesszük az olcsóbb török és német textileket. Ezek az anyagok nem rosszak, de nem olyan jók, mint pl. az amerikai anyagok. Kevesebb időt fordítanak az utómunkára, de gyakran már a bevizsgálás is elmarad. (Láttatok már textilbevizsgálót munka közben? Elképesztő: gép fentről lefelé tekeri át az anyagot, piszok gyorsan- közben a bevizsgáló vízszintesen futja át a szemével az anyagot- hibát keresve. Ahol talál, ott megjelöli a hibán is és az anyag szélén is.)
Meg kell jegyeznem, hogy az olcsó (3-400 Ft-os) textilboltokban olyan anyagok vannak, amiknél a folyamatnak ezen része teljesen kimaradt.
A mostani textilboltokban általában német árut kapunk. Ha drágább anyagokról van szó, akkor azok angol, kínai, indiai áruk.

A rendelésről:
Az előbb leírtakból érezhető, hogy kb. mindenhol jobb anyagot vásárolni, mint itthon. (Mondjuk itt a magyar kereskedők szorított helyzetét is fel lehetne hozni- de az már politika!)
Én az Etsy-ről rendelek mindent. Próbálkoztam ilyen-olyan webshopokban, de az Etsy minden tekintetben kiütéssel nyer.

1. Paypal: Ha evvel a szolgáltatással összekötjük a számlánkat, akkor gyorsabban és megbízhatóbban intézhetjük vásárlásainkat. Ez a legtöbb nagy online-bolttal még nem megy. Ami elég nagy gond, amikor itthon megy az árfolyam-ingadozás és minden nap veszítünk a várakozással.
2. Posta: Általában az etsy-n megbízható emberek árusítanak, de érdemes olyanoktól rendelni, akiknek nagy számban vannak pozitív értékelései. Törekszenek a megbízható szállításra, hiszen ez nekik is érdekük! Amerikából és 5-7 nap alatt szoktam megkapni a csomagomat, míg Ázsiából 10-15 nap alatt.
A vámban nem tudok változásról a múltkor leírtakhoz képest, de érdemes erre ügyelni, mert csak egyszer kell belekeveredni egy rosszabb vámügyintézésbe.....
Legközelebbre megpróbálok összeszedni pár képet, bemutatót a pamut anyagok fajtáiról.....

2 megjegyzés:

Judit írta...

Nagyon köszönjük a bejegyzést, nagyon tanulságos, érthető, érdekes, olvasmányos. Nagy hiány van ilyen írásokból.
http://www.etsy.com/listing/66817878/riley-blake-isabella-by-lila-tueller-fat
ezt jól látom? 12 ezer az anyagkupac és 10 ezer a szállítás???? húha, jól beletrafáltam

Ejjkukk írta...

Jól látod, és igen, ez sajnos így van.
8 yard anyagot lehet venni, úgy, hogy az beférjen egy nagy levélborítékba. Ez levélnek számít. De ha akár egy kicsivel is túllépjük ezt a 8 yardot, akkor az már csomagnak számít, és akkor az már 45 dolcsis tétel a postán. Erre nagyon kell figyelni, hogy érje is meg.

Amúgy érdemes gyakran visszajárni a kedvelt boltokba, mert néha van, hogy egy-egy csomagot ingyen postáznak!