2010. június 11., péntek

Nyugalom!!!!

Én most nagyon szomorú vagyok! Méghozzá azért, mert megint erről KELL beszélni!
1.Nagyon csalódott vagyok, hogy vannak akik direkt leszólnak valakit, és direkt ártanak neki, ráadásul szerintem nagyon csúnya módon!
2. Nagyon csalódott vagyok, mert ezt olyanok tették, akiket nagyon szeretek és tisztelek, és eddig azt hittem, hogy egyet értünk fontos kérdésekben!
3. Nagyon csalódott vagyok, hogy a "másolás miatt" valakit összetörtek, akinek jó volt a szándéka, és eszébe sem jutott, hogy a tevékenységével beleköthet valaki másba!

Itt már kifejtettem a piacról a vélemyényem, meg arról, is szóltam már több fórumon, hogy mi a véleményem a másolásról! Aki figyeli a tevékenységem az tudja!
Hogy miért is írok most erről, miközben nincs is hozzá közöm: Hát van! Ugyanis bíztattam valakit, hogy kezdjen varrni, hiszen nagyon helyes és édes stílusa van. Van kitartása és tényleg jót tesz neki a varrás! Most ez a valaki (4-5 munkája után) meg van dúrván gyanusítva a MÁSOLÁSSAL!!!
Kapott is egy levelet, hogy hagyja abba, amit csinál! Én meg erre azt mondom, hogy ne tegye, mert nem ugyanaz a két termék!!! És hogy még minőségben is nagy a külömbözőség: peresze, hiszen A Lány még csak most kezdtett varrni!
Most teljesen bolondot csinálok magamból, mert csak ismételni tudom magam:

Mit szólnátok, ha inkább össze dolgoznátok és nem egymás ellen, mint az (elnézést!!!)"átlag szürke magyar"??? Nem egy lány az aki ellen dolgozni kell: hanem inkább a gagyi 100 Ft-os mérgező kínai áru! Azt sokkal többet veszik, sokkal több vásárlót visz el! Az ellen kell dolgozni: ki kell menni goubára, wampra, vásárokra, összejövetelekre és 1000-rel kell reklámozni a meskát, a magyar kézműveseket! És értem, hogy miért gondoljátok, hogy másol, de higyjétek el: ismerem és nem akarta!
Kedves Másolt! Kérlek gondold át a dolgot: akit most meggyanusítottál, nem akart neked rosszat: én bátorítottam: inkább nekem told a tüskéid, mert az jogosabb, hiszen én voltam a nagyobb figyelmetlen. Mellesleg nekem eszembe sem jutott, hogy akár konkurenciád lehet, mert nagyon más a két stílus és a másolód nem ismerte a Te munkáidat, mikor nekikezdett. Ezen felül szerintem akik szeretik a munkáidat inkább téged választanak! További hasonló sikereket kívánok!
Kedves Megbántott! Ne végy mindent magadra, ügyes vagy, és nemsokára neked is nagyon egyedi és keresett stílusod lesz, hiszen már látszik, csak finomítani kell, neked magadnak! Az elején szinte mindenki megvan evvel vádolva. Nem is lehetne másképp fejlődni, hiszen minden amit látunk inspiráció lehet... Hajrá, és további jó és sikeres munkát kívánok!
Kedves Szólnokok! Nyugalmat éls türelmet kívánok nektek, és azt, ne kelljen többet ilyenekkel foglakoznotok: hiszen csak magatokat bosszantjátok. Másolás mindig volt, mindig van és mindig lesz! Ezt hívják fejlődésnek! Itt kell örülni, hogy valaki részese lehet ennek: Hiszen nemcsak a tömegáru a divatos, hanem az is, amire sokan jelentkeznek, hogy megvennék! És őszintén megvallva nincs félnivalója annak, aki olyan termékeket készít, amit max. 3-4 napon belül el is tud adni, és rendszeresen van megrendelése!
Tessék alkotni, tessék egymást békén hagyni, és tessék az alázatosság és a nyugalom dicsőségét megélni: mert annál felemelőbb nincs, amikor az ember rájön, hogy ezekkel rendelkezik!

Mellesleg minden résztvevőt szeretek és mindenkinek csak jót és szépet kívánok, és nemcsak most, hanem minden percben, amikor arra gondolok, hogy mivel is foglalkozom: lehet, hogy csak én vagyok olyan bolond, hogy a varrós és oktatós tevékenységemmel valami nagyobbat szeretnék elérni: egy jó és minőségi magyar textil- és ruhaipar? Nem számít! Inkább gondoljatok naívnak, de hagyjatok meg az örömömmel és amkitartásommal, legyen ez a célja az életemnek!

18 megjegyzés:

Virág írta...

De jó lenne, ha majd egyszer az én dolgaimat is másolnák!!! Szerintem ez elismerés. Csak azt másolják, aki szépet, jót csinál. És aki nyilvánosságra hozza a termékeit, az vállalja, hogy ezzel akár ötletet ad azoknak, akiknek épp nem jön az eihlet.

Ledorka írta...

Miről maradtam le megint?

Shushanna írta...

Eddig nagyon kedveltelek...Most már tisztellek is.:)))
Első jelentkező volnék a magyar textilipart fejlesztő elképzeléseid megvalósításában...Több okból.

Lehetnének tervezők, lehetnének ötletadók, lehetnének monoton munkát kedvelők közül steppelők, lehetnének menedzserek, lehetnének fiatalok, lehetnének idősebbek, lehetnének egyedülállók, lehetnének elváltak, boldog családosok, hímzők, foltozók, festők, gyöngyözők......

Ugyanezt csinálhatnánk, amit most, csak szervezetten, lefedetten...Mindenki a megfelelő helyen...veszekedés nélkül...Kicsit kommunális, amiről beszélek, de... na majd kialakul...remélem.:)

Detti! Te lehet, hogy leszel még politikus ebben az országban...legalábbis forradalmár. Szorítok Neked!:)

Hencsilli írta...

Teljesen egyetértek Virággal. Bárcsak engem is másolna valaki :) Aki a netre feltesz valamit, akkor azt is tudomásul kell vennie hogy mások onnan kapják az inspirációt, a kezdő lökést ahhoz hogy ők is bátran bele merjenek vágni. Ezzel én is így voltam, bevallom. Eleinte csak a főzős blogokat nézegettem, aztán valamelyik blogon találtam varrós oldalakat is és onnantól kezdve kezdett érdekelni a varrás, az alkotás. Az vesse rám az első követ, aki nem így kezdte. Persze vannak a bloggerinák között képzett varrónők, iparművészek - de én most nem róluk beszélek, hanem rólunk könyvelőkről, adminisztrátorokról, tanárokról, ápolókról stb. más területen dolgozókról.
Sajnálom, hogy mindig előjön valahonnan ez a téma :(

kinga írta...

Én csak sejtem, hogy (éppen) melyik esetről van szó... így igyekszem általánosan írni, nem pedig konkrétan hozzászólni.

Részben egyetértek azzal kapcsolatban, amiket írsz. Tényleg higgadtabbnak és tisztelettudóbbnak kell lennünk egymással. A legjobb, ha a saját érdekeink magunk képviseljük, nem pedig mások.

Viszont kicsit erősíteném az ellenoldalt is:
nem, egyáltalán nem elismerés, ha valaki lemásol 1-1 alkotást! Elismerés az, ha valaki kedveseket mond/ír, megbecsül, őszinte, és attól függetlenül, hogy ugyanazt a technikát űzi, tisztelettudó.
Nem kéne annyit áskálódni, viszont sok embernek nem azt kéne lesnie, hogy mi lehet "jó fogás", vagy hol lehet lehúzni a bőrt a másikról.
Az a tapasztalatom (a SAJÁT tapasztalatom, mostanában egyre többször, főleg a Meskás interjú és egyéb dolgok kapcsán), hogy az emberek nagyon irigyek. Ha valakinek kicsit jobban megy a szekér, sikereket ér el, stb. akkor sokan már egyből fúrják. Engem is szoktak, és el kell, hogy mondjam: nagyon rosszul esik! Sokszor inkább igazságtalannak érzem, mint jogosnak - pedig próbálok nem elfogult lenni, hanem magamba szállni, és próbálom magamban és az alkotásaimban a rosszat is észrevenni, hogy javíthassak rajtuk. Amúgy sem vagyok egy túl erős személyiség, legalábbis olyan értelemben, hogy nehezen bírom a nyomást.
Sajnos mostanában egyre súlyosabbnak érzem.
Na, de kicsit elkanyarodtam a témától...

Persze, lehetnek véletlenek. s vannak olyan dolgok is, amik nem egyértelműen másolás-számba mennek.
Nem is tudom, hol lehetne határt húzni...
Viszont ha az emberek nem lennének ilyen irigyek (tisztelet a kivtelnek!!), nem az üzletet látnák az egészben (ismét!!) és tényleg egymással tisztelettudóbbak lennének, akkor ez az egész "másolás-téma" elkerülhető lenne, simán!
Csak egy kedves levél, hogy "zavarna-e...?" vagy ehhez hasonló.
Nemrég volt egy kis afférom meskán az egyik alkotóval, akinek a boltjában rózsás gyűrűk voltak, akárcsak nálam. Mint utólag kiderült, nála előbb jelentek meg, de mentségemre szolgáljon: nem vettem észre (viszont tündérhabnak, akiről tudtam, előzetesen írtam levelet).
Nem is ez volt, amiért ennek a hölgyeménynek levelet írtam, hanem egy mondat szúrta a szemem, mégpedig, hogy ilyen precíz és gondos rózsát CSAK nála lehet találni. Ezt elég pofátlan marketingnek tartom. Ezt valahogy jelezni akartam felé, és írtam egy rövid, tömör üzenetet, amiben humoros akartam lenni - hát rosszul sült el, neki gúnyosnak jött le... Mindenesetre leleveleztük, és sikerült elérnem, hogy kivegye a termékleírásból.

"mások onnan kapják az inspirációt, a kezdő lökést ahhoz hogy ők is bátran bele merjenek vágni"

az inspirációt nem szabad összekeverni a másolással, az más tészta!

Na, de mondom, sok dolog van, amiben meg veled értek most egyet! Egyébként sem vagyok az a nagyhangú, felszólalós, de ha úgy adódik, magamért ki szoktam állni.

Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült :)

Csilla írta...

Valami nagyon mélyen elromlott ezen a világon...

"Nem kéne annyit áskálódni, viszont sok embernek nem azt kéne lesnie, hogy mi lehet "jó fogás", vagy hol lehet lehúzni a bőrt a másikról."

Feltételezünk, csak feltételezünk, és észre se vesszük a másikat, na meg magunkat...

Budai Detti írta...

Nekem az ügy kapcsán nagyjából a szívem szakadt meg: nem a másolás miatt! Nem azért, mert megint ez jött elő, hanem a hogyan miatt!

Kinga! Mint írtad nem vagy még edzett ebben a "közegben", rólam nagyjából leperegnek az ilyen dolgok, holott én sem vagyok vasból. Csak annyi, hogy nagyon sok energiát vesz el, hogy ilyenekkel foglalkozzak....
És most ismét szentimentálisnak fogtok nézni: márcsak az egymás iránti szeretet hiánya miatt is szomorú vagyok!
Én azt is szeretem, aki engem másol! Szeretem, mert ő is egy ember! ÉN azt nem szeretem, amikor valaki szánt szándékkal akar rosszat: nem hiszem, hogy ebben a meskás közegben sok ilyen van (...bár 1-2 biztos, hogy van, de nem szabad szóra méltatni- maradjon gonoszságával magányban...).
Nagyon sajnálom a dolgot, és nagyon remélem, hogy ezt minden érintett később, amikor 1-2 év múlva visszagondol a dologra, azt mondja: tanultam valamit!

És a végkifejlet: Törölte magát a meskáról, akkora pofont kapott, hogy ekkorát ritkán élhet át ember, és megvoltak a bocsánatkérések!

Köszönöm!

orsolya vanessza kiss írta...

Ejkukk !

Egyet értek minden szavaddal.....

de még annyit tennék hozzá... hogy akik morcoskodtak a másolás miatt.. tudod főleg kire gondolok.... én azt is tudom, hogy nem volt benne rossz szándék.. ésmost biztosan kínosan érzi magát..... csak védeni próbált.. és szeretni azokat, akik közell állnak hozzá.. igaz, rossz módszereket választott.

viszont mostanában mindenki belehergelte magát ebbe a másolási cirkuszba.. amit én sem értek..... de ez mint valami örvény keringett körbe-körbe.. és egyre erősödve.. így már elveszett a lényeglátás.. és csak a hév és az indulatok maradtak.....

ez a két termék szerintem is teljesen más. EGészen más a kisugárzása, stílusa.. nekem mindkettő nagyon tetszik.

Vannak formák, amiket nem lehet megkerülni!

MErt mindenki csinált már bábukat.. mindenki csinált már háromszög, tégla, gömbölyű formákat....... és némi azonosság egyszerűen elkerülhetetlen.

Olyan rossz, hogy az ember szívből alkotna.. és azon kell gondolkodnia, amikor eszébe jut valami szépség, hogy jajj, ez erre hasonlít, az meg arra, így nem csinálhatom meg!!! Ez siralmas.

Persze, sajnos olyan is van.. akinek nincsnek saját érzetei, ötletei, stílusa, és kész akarva leutánoz másokat, mert látja, hogy az sikeres.. de ezt inkább szomorúnak tartom.. és úgy érzem, akkor úgy kell neki :) ha ez motiválja, és kielégíti.. és nem más.


és valójában a másolatok úgyis mindig silány minőségűek.


egy kicsit én is szomorú vagyok ezekért az acsakrodásokért....

de ne feledjük, hogy a TIGRIS ÉVE VAN! Tele van forrongással, és tűzzel. am iegyrészről jó.. csak JÓ IRÁNYBA KELLENE FORDÍTANI :)

vanessza.

orsolya vanessza kiss írta...

Mondjuk a rózsás dologban nem értek egyet :) MÉg akkor is, ha igen Kedvellek :)

mert.. mert az egy boltban kapható egyszerűen kiöntött rózsa.. ugye? ami rá van téve egy alapra.. és ilyent rengeteg helyen láttam.. szóval ezt én nem érzem másolásnak tényleg..... az a másolás, ha valaki egy nagyon egyedi dolgot ugyanolyanra készít el.

KicsiKató írta...

Csak átfutni tudtam, de nagy vonalakban az én lelkem is megmelengetted:)

Tímel írta...

Azt hiszem nem sok újat tudok már mondani, leírtak a többiek mindent.

Nos, ez a másolásosdi érdekes probléma kör.

Ha másolni bűn,akkor most be lehet menni a nagy képtárakba, és kiverni a hisztit, hogy azonnal minden reprodukciót a máglyára, készítővel együtt!
Merthát ezek tényleg PONTOS ÉS PRECÍZ
másolatok.. hogy pont ez a lényeg?
Mert miért is? Hogy ne az eredeti rongálódjon? Mert az felbecsülhetetlen??
Aki képes volt pontosan lemásolni, annak a munkája nem az? Dolgozott vele sokat.Szívvel lélekkel.Emberek örömére.
És ha én eredetiben akarom látni, mert az hozza elő egy művész energiáit? Az eredeti művész energiáját akarom igazándiból, a kép csak segít...de elzárták,mert valakik nem ezt akarják. Mások eldöntötték mi a jó nekem.

Kinek van joga eldönteni mi jó másoknak? Kinek van joga eldönteni mi helyes és mi bűn? Kinek van joga azt mondani: EZ A MŰVÉSZET, és nem más...???
Kinek van joga el ítélni és meg ítélni bárkit is? Senkinek. Csak szeretjük azt hinni van nekünk olyan. Mindenki magáért felelős,más felett nem rendelkezhet.

Minden alkotás gondolati formája felkerül az Egregorba. Ez egy nagy energia mező, mely információból áll. Az idők kezdete óta oda kapcsolódik fel mindenki, aki ihletet kap. Le -és feltölt mindenki.Nicola Tesla ezt le is írja, és azt mondta: ezek nem is az ő ötletei, kapja őket fentről,mert volt már aki dolgozott rajta, ő csak összeállítja a darabokat. Van aki nem fér hozzá a mezőhöz,mert nem tudja hogyan kell. A föld fölött lebegő művészlelkek úgy születtek, hogy tudják. Legyenek érte hálásak. Mert ami neki egyszerű, és pikk-pakk megy, azért más verejtékezik. Lehet, sosem tapasztalja meg az ihletettség erejét. Akkor már nem is kreatívkodhat??
Mozart jogosan kísérthetne mindenkit, aki ugyan abból a 8 hangból merészel zenét szerezni,
mint ő. Ugye milyen nevetséges?

Én nem vagyok egy nagy művészlélek. Ha az lennék, nem lennék kevesebb attól, hogy más belőlem táplálkozik.
Akit megérint az irigykedés és féltékenykedés, mert riválist lát...nos lehet fizetni a szerzői jogdíjat és lehet pereskedni hogy a tojás volt előbb, vagy a tyúk...

Nehezemre esik a feltételezés, hogy valaki ártó, tönkretevő szándékkal másolna...ha mégis...az ő lelke...ő ad róla majd számot...én tiszta maradok, ha ítélkezem felette bemocskolódom, és adhatok számot majd én is...nekem nincs jogom ítélkezni...akinek van, az pedig viselje minden kínját....

Shushanna írta...

Detti! Én nem néztem körül, hogy mi folyik a "másolás" témában éppen most, amikor írtam előző kommentemet... Nagyjából mostanra viszont megtudtam. Ebből én most vélemény nélkül kimaradok...Mert nagyon értem és szeretem azt az embert...De persze, a másik tábor érveiből is tudok elfogadni dolgokat...

A másik témában - textilipar fejlesztése:) - jó lenne értekezni. Ha lesz egy kis időd, és megosztanád az elképzeléseid velem, akkor kérlek írj nekem egy mailt! Hátha kiötlünk valamit. Köszönöm!
p.shushanna@gmail.com

kinga írta...

vanessza:
nem, félreértesz :)
a rózsával kapcsolatban nem a "másolás" zavart, hanem az a mondat, ami valahogy (nekem) azt sugallta, hogy az alkotó semmibevesz más alkotókat. Meg kicsit nagyképűnek is gondoltam; hiába is gondolom úgy, SOSEM írnám azt a termékleírásba, hogy az enyém a legjobb.
Próbálok mindenki irányába nyitott és pozitív lenni, de szerintem sok esetben rossz, hogy csak interneten keresztül tudunk egymással kommunikálni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki más hangot engedne meg személyesen.
Egyébként nem boltban kapható öntött rózsa (legalábbis az enyém), minden egyes szirmát kézzel formázom :)

LARION írta...

Túlreagált itt mindenki mindent......
Én is...
De a Csilla is..
Miért menekül, miért zárja be a boltját???
Lehet azért történt vele mindez, mert meg kellett tanulnia valamit és ez is hozzájárul akármennyire nem tetszetős, a további fejlődéséhez.....
Az életünk ilyen is, olyan is.... és muszáj felvenni a kesztyűt olykor és nem meghátrálni......
Ő még sosem tévedett ????
Sokfélék vagyunk, különböző belső energiákkal , sokféle ütköztetési felület alakul ki mostanában akár itt a Meskán, a blogokon keresztül, de az élet is más helyzetekben egy forrongó katlanná vált.....
Remélem mindenki helyére tudja jól pakolni a történteket, ahogy én már megtettem és nem kívánok tovább ezen rágódni, mert már bocsánatot kértem, őszintén..... és ahogy aki valamennyire ismer, mindig nyílt és őszinte lapokkal játszom, és felvállalom a belsőm nem mindig kellemes oldalait is és mindezzel sebeket is lehet gyártani........ tudom....
Ilyen eset volt már másnál is és biztos lesz még....és ahogy a Shusanna írta, régóta megoldásra váró helyzetek ezek, mert mivel nincs mellettünk védelem, ezért ahogy nálam, túlkapás is jelentkezik..... nem mindig helyes módszerekhez nyúlva......
És igen én is jobban szeretnék csak alkotni, mintsem csatázni...., mert kihozza az élet az emberből lépten-nyomon a történéseket.....

LARION írta...

Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került,
hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll. ( R. Bach )

Virág írta...

Larion utolsó megjegyzése eszembe juttatott még egy Richard Bach idézetet, ami kicsit ide illik:
"AZOK, AKIK UGYANAZT SZERETIK, NEM LEHETNEK EGYMÁSNAK IDEGENEK, AKKOR SEM, HA SOHA NEM TALÁLKOZNAK."
(és aki R.B-ot szereti, rossz ember nem lehet!)
Jó dolog ez a blogolás, és tényleg azt kellene szem előtt tartanunk, hogy a világ forgatagában egy pici csapat vagyunk, akik ugyanazt szeretik. Én hiszem, hogy jók vagyunk mindannyian, és szándékosan nem akarunk rosszat másoknak.

Budai Detti írta...

Hm....
Szerintem emberi mivoltunk nem "magyarázható" sors által nevezett kifogásokkal: itt gondolok arra, hogy aminek kell, meg is történik, mert a sors így hozta! Fenét! Emberek vagyunk: küzdő emberek, és itt most lehet, hogy ez a legnagyobb baj! Én azt látom, hogy itthon csak a könnyű dolgok kerülnek elfogadásra, amikhez nem kell kompromisszum, amihez nem kell erőfeszítés!
Szerintem ez egy elképesztően rossz út!
égebben nagyon sokszor volt lelkiismeret-fúrdalásom, hogy megbántok embereket meggondolatlan szavakkal, tettekkel. Azóta lelkem megpróbál magányban élni, nem közeli barátokat keresni, hogy legyen befolyásolható. Jobb! Nekem tiszta érzelmeket hozott! Mostmár csak nyomós okkal vagyok mérges valakire! De most ilyen nincs!
Én tevékeny embernek gondolom magam: dolgozok és mindent megteszek azért, hogy valami jót tegyek! Valami hasznosat, ami elősegíti a lelki fejlődést.
Azért törölte magát a meskáról, mert nem akar ilyen dolgokkal találkozin: nem hitte volna, hogy ilyen szidalmazást kap, eszébe nem jutott, hogy bárkit megbánthat!

De nekünk már van tapasztalatunk: és itt én voltam a legnagyobb hülye, hogy nem készítettem fel rá! Már az elején kellett volna mondanom neki, hogy számítson balhékra.....
Amúgy pont a napokban beszélgettem a férjemmel, hogy mennyire örülök, hogy nem találkozok intrikákkal, mivel ilyen jó "magányos" munkám van....Tévedtem!
Teljesen egyetértek Shushanna ötletével, ami az ipart illeti!

Mert itt most mindenki figyelmét szeretném felhívni:

Lányok!
Mi a könnyűipar részei vagyunk! Ha széthúzunk a gazdaságunknak ártunk, ha széthúzunk, akkor magunkat "adóztatjuk meg"!

Larion! Én semmi rosszat nem érzek most irántad: ugyanúgy szeretlek, mint eddig, és ugyanúgy tisztellek, mit eddig: éppen azért, mert elfogadom, hogy a véleményed néha erős, csípős! Tudom! Én téged sem akarlak bántani, csak szerettem volna, ha megérted, hogy ez most nem az a rosszindulatú másolós ügy, mint, ami téged is ért már!

Továbbra is fentartom az ötletet, hogy szakmai fórumokat és rendezvényeket csináljunk, csatlakozzunk alapítványokhoz...stb.

És csatlakoznék egy nagyon bölcs emberhez: Mivel a legfőbb érintettek lezárták: zárjuk le mi is, és ügyeljünk, hogy ne bántsunk jobban másokat!

Kérek minden olvasót, hogy csak abban az esetben írjon hozzászólást: ha ez az iparra vonatkozik, a munkára, mert a további személyeskedések még több kárt okozhatnak!!!

Köszönöm!

ezkriszti írta...

Igen, ez egy ipar az egész világon. Magyarország sajnos eljutott oda, hogy textilipar helyett egy katasztrófa van. A kézművesdolgok árusítása is sajátos ipar, amit az internet alaposan felforgatott. Én is azt mondom találkozzunk, beszéljünk róla és idővel ki fog forrni a dolog. Szerintem most ez az időszak hasonlít a bor készítéshez.
Erjed az egész és felszínre hoz sok mindent. Bízom benne hogy idővel kitisztul és helyükre kerülnek a dolgok.