2010. június 4., péntek

Mesék

Számomra furcsa felkérést kaptam... Mivel még nem tudom, hogy biztosan elvállalom-e, ezért nem írnám meg, hogy mi is az pontosan.
Viszont a munka miatt elkezdtem gyerekmesék illusztációit nézegetni. Itt most nem a mostanában divatos és csodás photoshoppal megmunkált darabokról beszélek, hanem a festett, színezett, vágott kollázsos képekre gondolok. Persze az lenne a lényeg, hogy igazán szép, és mesés rajzok legyenek... Nem 20. századi furcsaságok.....
Ekkor találtam rá Sulamith Wülfing-re. Engem elvarázsol a világa, és nagyon nosztalgikus pár (jó sok...) percet töltöttem a képei keresgélésével.

A kedvenc meséimet Hans Christian Andersen írta, de azt hiszem evvel nem vagyok egyedül..... :D Csodás minden meséje!

Amikor gyerek voltam, volt pár olyan mesekönyvem, ami igazán nagyon sokat jelentett nekem: Volt egy mesekönyvem, amiben Kovács Margit munkáiról voltak képek, volt egy Thézeuszról szóló könyvem, amiben elképesztőek voltak a rajzok! Ezen kívül volt egy Anyukám mesekönyve amiben magyar és külföldi mesék, más-más művészek rajzaival voltak illusztrálva. A színezése nagyon halvány és barátságos volt. Szerettem. És a kedvencem egy francia meséket tartalmazó könyv volt, ami igazi "francia eleganiciával" bírt. Bárcsak meglennének....
Mostanában sokat gondolkodom rajta, hogy ezek a könyvek miképpen befolyásolták a lelkem, az érzelmi világom... Szerintem nagyon. Minthogy vannak azok a szép pillanatok az életemben, amikor ugyanaz az életérzés jár át rajtam, mint gyerekkoromban, amikor ezeket a könyveket olvasgattam. Számomra ezek a legszebb és legtartalmasabb pillanatok. Ezekből még néha erőt is és ihletet is merítek, hogy Grétát merre tereljem. Vajon át tudok ebből adni valamit? Vagy neki lesznek ilyen pillanatai? Egyáltalán másoknak vannak?
Megtenné a kedves erre látogató, hogy ír egy-két szót a kedvenc képes mesekönyvéről? Kíváncsi vagyok kinek mi volt az! Szabad ilyet?

2 megjegyzés:

Tímel írta...

Leírom, hátha más is volt vele így:)

Azokat a könyveket szerettem, amiben nem nagyon volt illusztráció...jobban szerettem én elképzelni a szereplőket és történeteket.Igazándiból nézni sem szerettem a könyvet,miközben olvasták.Az elvette az illúziót! Az volt a legeslegjobb,amikor fejből mondták-szőtték a mesét.
A régi bakelit lemezek recsegését szerettem, nagy kedvencem a Kristály golyó volt, és az ördög 3 aranyhajszála.
Persze megnéztem a tv-ben a magyar népmeséket, Süsüt, és a többieket, de azok nem értek fel AZ esti mesével :)
A mai napig illusztrálatlan könyvet szeretek olvasni, szeretem, ha kószálhat a fantáziám, és azt képzelek oda,amit csak szeretnék :)

Mindettől függetlenül szeretem a galériákat,kiállításokat. Amiket elhoztál ide rajzokat, gyönyörűek, főleg a Hókirálynő tetszik :) Hagynak gondolkodni :)

Kati írta...

Mivel ilyen szépen gondoltál vissza gyerekkori könyveidre, gondoltam én is írok az enyémről.
Molnár Ferenc A kékszemű.
Két kis árva gyerekről szól a történet, akiket egy idős néni nevel.
Egy ruhaüzlet kirakatában a gyönyörű
ruhába öltöztetett "Hölgy" édesanyjukra emlékezteti Annust és
Jánoskát...
Reich Károly illusztrációi szépségesek.
Ezt a könyvet néhány éve láttam új
kiadásban.
---
Lányommal közös kedvencünk Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a nagy erdőben c. könyve. Laura és Mary
családjával a wisconsini nagy erdőben élte le gyerekkorát. Erről az erdei életről, családjáról, más gyerekekéhez nem hasonlítható élményeiről szól ez az izgalmas és varázslatosan szép igaz történet.
Czakó Mária illusztrációi harmonikusak.