2009. november 12., csütörtök

Egy olyan kérdés érkezett hozzám mailben, hogy hogyan csinálom a tolltartóimat.
Hát nem tudom, hogy láttam e valahol ezt a leírást vagy a saját fejemből van, de ha valaki esetleg ráismer, hogy ez az Ő ötlete, akkor elnézést kérek!
Tehát:
1. Egy nagyjából 27-28 cm-es oldalakkal rendelkező négyzetet vágok ki (mondjuk én általában szemre szoktam, így nem mindegyik ekkora...) a színanyagból és a bélésből.
Kell egy zippzár (18 cm) és a kiegészítők, amivel díszíteni akarjuk.


2. Vágok színanyagból 4 db 6 cm-es zipp szélességű anyagdarabot, ami a zipp meghosszabbításához kell.
3. Feldíszítjük a színanyagot. Itt aztán elengedheti az ember a fantáziáját: lehet pw, lehet simán aplikálás...bármi.
4. Jön a zipp bevarrása: Színt-színnel szembe helyezzük a színanyagot és a zippzárt, majd a bélésanyagot is. Elejétől a végéig összevarrjuk. (Vigyázat a zippel, nehogy ráfuson a tű, vagy megakadjon a talp, mert az ilyen mutatványok rontják a munkát, és balesetveszélyes is!)


5. A másik oldalakat is színt-színnel szemben varrjuk össze, úgy, hogy megint nagyon figyelünk, hogy hol van a zipp. /Én a húzókát a következőképpen szoktam "helyretenni": Teljesen lehúzom a végéig, majd, amikor a varrással közeledem felé, felemelem a talpat úgy, hogy a tű az anyagban marad. Ekkor elforgatom az anyagot 90 fokkal és áthúzom a zippet a másik oldalra. / Majd folytatom a varrást a végéig. Ekkor külön van a bélés és a színanyag, csak a zippvarrás fogja össze. A kép elég jól mutatja a helyzetet:
6. Benyúlunk, kinyitjuk a nyílást és az egészet egybefordítjuk: vagy a bélésben legyen a színanyag, vagy a színanyagban a bélés, de egybe legyenek. Megnézzük, hogy minden párhuzamos-e, nem rontottunk-e el valamit a zippel....



7. A bélés legyen kívül és belül a színanyag. Terítsük ki, lapítsuk ki, úgy, hogy sehol ne legyen ránc és a zippzár középen legyen. A két szélét elvarrjuk, majd elszegjük. Nekem ugyan van tisztázóm, de nem mindig használom. (lusta disznó vagyok, ahhoz, hogy ennyiért előrámoljam... :/ ) Akinek nincs, sűrű cikk-cakkal, kb. 3-as szélességgel elszegheti.


8. A Tilda módszerrel elvarrjuk a sarkokat, hogy térben álljon a tolltartó. (én kb. 2 centire a saroktól szoktam meghatározni a varrás helyét. )
És ha evvel is megvagyunk, kifordítjuk és már csak egy szalag kell a zippre!
Remélem érthetően írtam le (még eddig nem csináltam ilyet...).

2 megjegyzés:

Bea írta...

Jó, hogy ilyen szabadon alkotsz - engem évekig gyötröt a kisebbségi érzés, hogy mivel nem suliban tanultam a varrást, biztos nem is olyan jól tudom. Ügyes vagy. Ja, és az anyagaid... :)szépek. :)

Abile írta...

Gratulálok a sok szépséges festett anyagodhoz és a leírásért köszönet! :o)