2009. április 16., csütörtök

Nos!

Nagyon jó dolog történt: Vacskamati megnyitotta a Szárnybontogató fórumot, aminek én szívemből örülök! Ez lehet az első és legfontosabb lépése, annak a folyamatnak, ami akár meg is indulhat ezek után!
És akkor konkrétabban, mert tegnap nem írtam sokat! És az is lehet, hogy ezt a postot is több részletben fogom kitenni!
Nagyon sok blogolót figyelek, akik nem csak hobbiból készítenek dolgokat. És sokakról tudok, akiknek gondot jelent a számlázás, a szervezés és a többiek figyelése, és gondolom, hogy nem mindenki blogol, akinek hasonló ambíciói vannak! Tehát nagy a kézművesek tábora és igen sokszínű: a bőrdíszművesektől kezdve a gyöngyfűzőkön át a csipkeverőkig jelen van egy csomó kézműves szakma képviselője! Vannak problémák, amik minden csoportot érintenek.
És, mint azt már az előző bejegyzésemben is említettem a kommunikáció és a szervezés rendkívül hiányos!
Én nagyon keresek már régebb óta olyan aktív szervezetet, amely igazán segíti azoknak a kézműveseknek a munkáját, akik nem teljes állásban végzik "munkájukat". (Egyenlőre nem találtam! Ha Ti igen, akkor kérlek: osszátok meg velem is!) Itt most gondolok a kisgyermekesekre, a nyugdíjasokra, vagy csak az olyan szellemű emberekre, akik mint második munkát végzik a kézműveskedést. De akár szóba jöhetnek azok is, akik tehetségüknél fogva, éreznek magukban kitartást arra, hogy teljes munkidőben alkossanak, de nem tudják mit hogyan kéne tenniük.
Segítség kell a kézműveseknek, hogy termékeiket az ország minnél szélesebb körben megismerje, hogy az alkotók egymás munkáját szervezetten figyelhessék, hogy az általános, mindenkit érintő kérdések mihamarabb meg legyenek válaszolva! És egyáltalán nem tartom kizártnak azt sem, hogy egy ilyen szervezéssel akár konkurenciát gyárthatunk a külföldről bejövő, magyar termékeket és munkalehetőségeket megölő áruknak.
Fontosnak tartanám, hogy minnél többen érdeklődjenek maguktól is, de azt is, hogy maga a szervezés keresse fel a rejtett érdeklődőket!
És Anyahajó előző bejegyzésemre írt kommentjére válaszolva: nagyban gondolkodom (sajnos :P)! Az első lépést Vacskamati megtette, nekünk folytatnunk kell! Jó ötlet volt a szárnybontogatón felhozott blog téma is, de szerintem az kevés. Szeretnék eseményt szervezni, ahol először a kézművesek képviselnék magukat és feltennék általános kérdéseiket, problémáikat megosztanák egymással, egymás között!
Amikor kialakult egy általános érdeklődés és a kérdések és igények is rendesen meg vannak fogalmazva: Én javaslatot tennék egy szervezet megalapítására, mely a felhozott problémákat kezeli. A szervezet lenne a szócső, mely fenntartja a kapcsolatot az egyéni alkotókkal, a hivatalokkal (Apeh, Szabadalmi Hivatal, Államkincstár...stb.), az alkotókat segítő alapítványokkal. És nem csak ezt a feladatot látná el, hanem menedzselést végezne, rendezvényeket (kiállítások és vásárok) szervezne, a belső kommunikációt és a marketinget is segítené, pályázatokat figyelne! Lenne saját honlapja, melyen minden aktuális információ naprakészen fent lenne és az alkotóknak a listája is szerepelne rajta, elérhetőséggel és bemutatással!


Lehet, hogy túl naív vagyok és ez az egész képtelenségnek tűnik, meg gyerekesnek (mert eddig ilyeneket kaptam meg családon belül), de szerintem látszik, hogy van valami ilyesmire igény! Sajnálom, hogy Zsuzsi úgy gondolja, nem akarja tovább vinni a Mákgubót, az ellentétek miatt: de akkor itt üzenem neki, hogy egyáltalán nincs egyedül és ha többen összefogva probálnák az ilyen problémákat orvosolni, akkor nagyobb eredményeket lehet elérni!
Vállalom szívesen a szervezést, és szívesen beszélek mindenkivel, vagy felkeresem a kérdésekre a választ, de az lenne a legjobb, ha mások is éreznének egy kis elhivatottságot magukban, hogy hozzátegyenek valamit, hogy tényleg egy erős szerveződéssé váljunk!


Továbbra is jelentkezőket várok, akik támogatják az ötletet és véleményeket, kritikákat, akár itt, akár a Szárnybontogatón, hogy minnél színvonalasabb kommunkiációt indítsunk meg!

3 megjegyzés:

Budai Detti írta...

No ez nagyon tetszett: "Én egyelőre csak a nehézségeket, és a falakat látom, de ez nem akadályoz abban, hogy nekifussak. Csináltam már nagyobb vakmerőséget is. Próbáljuk meg!!!"

A tényállás nálam az, hogy ezt a a fajta problémát már iskolás korom óta érzem! Azóta forr bennem, hogy tenni kéne valamit!
És a reklámhoz visszatérve: egészen biztos vagyok benne, hogy lenne reklámfelület, ahonnan rátalálnának a kézművesekre! Éppen ez lenne a legnagyobb célja ennek a kezdeményezésnek!

anyahajó írta...

Meglepődtem, hogy ekkorában gondolkodsz, de biztos, hogy ez az eszményi cél. Ha csak a fele valósul is meg, már akkor is elértél valamit.
Elsőre az jutott eszembe, hogy jó lenne esettanulmányokat csinálni, azaz egyes konkrét kérdéseket megvitatni. Pl hogy másolás-e illetve törvénybe ütközik-e, ha valaki mondjuk létező minta alapján köt egy vállkendőt és eladja - vagy ilyesmi. De biztos más alkotói irányban is vannak hasonló kérdések.

Amennyiben szükség van az elméleti tudásomra illetve arra a kutatómunkára, hogy hasonló témában milyen állásfoglalások születtek német nyelvterületen, ha születtek egyáltalán, akkor ezt fel tudom ajánlani. Hozzátéve azt, hogy az elmúlt hetekben kirajzolódott bennem, hogy a meskán tett kiruccanásom csak kiruccanás volt. Egy-két ismerősnek való horgoláson túl egyelőre nem szeretnék ezzel foglalkozni, túlságosan kiábrándultam. De remélem, hamarosan jön egyfajta megtisztulás bennünk is, a közösségen belül is. Fontos tudni, hogy mihez tartsuk magunkat. Én szívből kívánom, hogy az álmod megvalósuljon!

Budai Detti írta...

Oh Drága Anyahajó! Ha ilyen nagyon nagyvonalú lennél és mutatnál nekünk ilyesmit én nagyon meghálálnám! Kíváncsi vagyok mások megoldásaira, legfőképpen azért, hogy tanuljunk, vagy, hogy következtetéseket vonjunk le!
Köszönöm!